Karnın üst tarafında, karaciğerin altında bulunan armut biçimli safra kesesinin ameliyat yöntemi ile çıkarılması için uygulanmaktadır.
Safra kesesi, karaciğerde üretilen ve sindirimde kullanılan safrayı toplayıp depolar. Sindirim esnasında kasılan safra kesesi, içerisindeki safrayı bağırsağa boşaltır. Safra ise yağların emilimini sağlamaktadır. Bazı durumlarda safra kesesinde normalde eriyik halde bulunması gereken pigment ve kolesterol çökelek haline gelir. Belirli bir zaman sonra ise gederek büyür ve taş haline gelirler. Bu durumlarda safra kesesinin alınması gerekir.
Safra taşı görülme olasılığı erkeklere oranla kadınlarda 3 kat daha fazladır. Özellikle çok doğum yapmış kadınlarda daha sık görülmektedir. Yaş ve şişmanlık derecesine göre görülme oran artmaktadır.
%70-80 oranında şikâyet oluşmaz. Başka tetkiklerde saptanırlar. Ama en belirgin şikâyeti karın sağ üst kışından sırta vuran ağrıdır. Bazı durumlarda safra kesesinde bulunan küçük taşlar safra kanalına düşüp tıkanıklık oluşturarak sarılığı sebep olabilmektedir. Bazı durumlarda ise pankreas şikâyetlerinin kaynağı olabildiği gibi şişkinlik, hazımsızlık ve yağlı gıdalara tahammülsüzlük geliştirebilir.
Safra kesesinde bulunan taşlar herhangi bir semptoma neden olmuyorsa alınmasına gerek yoktur. Ancak safra kanallarından birine taş girmesi ve bu kanalı kapatması halinde ameliyat ile alınması gerekir. Tıkanıklık halinde karında şiddetli ve bıçak benzeri bir ağrı oluşur. Tedavi olunmaması durumunda ciddi sorunlara yol açabilmektedir.
Açık Kolesistektomi de denilen Açık Safra Kesesi ameliyatı genel anestezi altında, karnın sağ tarafında bulunan kaburgaların altında bulunan karın duvarına 6 inçlik (15 cm) bir cerrahi kesi açar. Karın boşluğuna girildikten sonra karaciğer ve kas ve dokular safra kesesini ortaya çıkarmak için geri çekilir ve ardından safra kesesi cerrahi işlemle alınır. Kesi dikildikten sonra hasta odasına götürülür. 1-2 saat süren ameliyat sonrası hasta 2-3 gün daha hastanede kontrol altında tutulur. Daha sonra evine taburcu edilir. Hastalığın tamamen iyileşmesi için yaklaşık 2 aylık bir süreye ihtiyaç duyulur.