Hidatik kist, köpek, tilki, kurt, koyun, inek vb. gibi hayvanlardan kaynaklanan paraziter bir hastalıktır. Hayvanların bağırsaklarında yaşar ve dışkısı ile dışarıya atılır. Küçükbaş veya büyükbaş hayvanların bu parazit yumurtası bulaşık gıdaları (ot, su vb.) yemesi ile bu hayvanların bağırsaklarına geçer. Ara konak olarak nitelendirilen burada kurtçuk açığa çıkıp kan dolaşımına karışarak vücudun diğer noktalarına, özellikle de karaciğere yerleşerek giderek büyüyen kistler oluşturur. Bu duruma hidatik hastalık denilmektedir.
İnsanların bu parazitin yumurtasının bulaştığı maddeler (gıda, su vb.) yemesi durumunda yumurtalar bağırsakta açılır, ardından da parazitler %75-80 oranında karaciğere, bazı durumlarda karın içi değer organlar ve hatta beyine yerleşerek kistler oluşturmaktadır. Hayvandan insana bulaşabilen bir hastalıktır. İnsandan insana bulaşmaz.
Hastanın genel durumu, medikal özgeçmişi, kistlerin sayısı ve boyutu, hastalığın evresi, yerleşimi gibi durumlar değerlendirildikten sonra laparoskopik hidatik kist cerrahisi ile alınır. Bu işlem genel anestezi altında ve yaklaşık 1 saat sürmektedir. İşlem kapsamında 2’si 5mm ve 1’i 10 mm boyunda olmak üzere hastada 3 kesi açılır. Bu kesilerden girildikten sonra hidatik kist ameliyatı yapılarak hasta sağlığına kavuşturulur. 1-2 gün içerisinde ise klinik seyre göre eve gönderilirler. Bu ameliyat sonrası kişinin deri yapısına göre küçük bir iz kalabilmektedir.a