Hemoroid hastalığına halk arasında basur veya mayasıl da denilmektedir. Rektum ve anüs kısımlarındaki damar genişleyip anal kısmı tahriş eder. Bununla birlikte oluşan şişme ile rektum makattan dışarı çıkar.Akıntı, şişlik, ağrı, kaşıntı ve kanama ile etkisini gösterir. Toplumda sıkça karşılaşın bir hastalıktır ve tedavi edilmemesi durumunda yaşam konforunu olumsuz etkilemektedir. Lazer ile kesi olmadan, dikiş atılmadan tedavisi mümkündür.
Hemoroid toplumda yaklaşık yüzde 30 sıklıkla görülmektedir. Hastalığın en çok görüldüğü yaş grubu ise 20-50 yaş arasıdır. Lazerle hemoroid tedavisi, hemoroid memesinin lazer yardımı ile büzülüp yapısı bozulmuş damarların koagüle edilmesi işlemine denilmektedir. Bu işleme halk arasında ameliyatsız hemoroid tedavisi de denilmektedir.
Lazerli hemoroid tedavisi spinal anestezi ile yapılır. İşlem esnasında lazer sondası ile hemoroid memesine girilip meme büzüştürülür. Amaç, işlem sonrası memenin kaybolmasıdır. Yaklaşık 20 dakika süren bu operasyon sonrası hasta aynı gün taburcu edilmektedir. Kesi yapılmadığı ve dikiş atılmadığı için iyileşme hızlı bir şekildedir. 7-10 gün içerisinde hasta tamamen iyileşir.
Geleneksel hemoroid tedavisine göre kesi ve dikiş izi olmadığı için birçok avantajı bulunmaktadır. En büyük avantajı ise ağrı, açık yara ve enfeksiyon olmamasıdır. Ayrıca operasyonda damarlar yakıldığı için yeniden nüksetmesinin önüne geçilir. İyileşme süreci de hızlı olduğu için geleneksel yönteme göre sıkça tercih edilmektedir.
Lazerle hemoroid tedavisinin fiyatları operasyonun yapıldığı hastaneye, hastanede kullanılan ekipmanlara, operasyonu yapan ekibin tecrübesine bağlı olarak değişmektedir.