Paratiroid adenomu, kandaki kalsiyum oranının yüksekliğine neden olan paratiroid bezinin iyi huylu tümörüdür.
Paratiroid bezi, pratiroid hormonu ile vücuttaki kalsiyum ve fosfor metabolizmasını ayarlar. Aşırı çalışması durumunda hiper paratiroidi durumu ortaya çıkar. Böylece, kandaki kalsiyum oranı artar, kemik yoğunluğu azalmaya başlar. Tedavisi geciktirilirse idrar yollarında taş oluşumu ve kemik kırılmalarına neden olabilmektedir. Paratiroid hastalıkların tanısında kan tetkikleri, boyun ultrasonu ve nükleer tıp yöntemlerinden faydalanılmaktadır.
Paratiroid adenomunun en sık belirtileri eklem ağrıları, kas güçsüzlüğü ve kramplar, bulantı, kusma, karın ağrısı, halsizlik, böbrek taşı oluşumu, mide hastalıkları, görme bozukluğu ve tansiyon yüksekliğidir.
Paratiroid adonum tedavisinde önce kesin tanı konulur. Bunun için vücuda damarlardan radyoaktif maddeler veya bununla hazırlanmış özel kimyasal bileşikler verilir. Daha sonra sonra ultrasonografi, sintigrafi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans (MR) gibi radyolojik tetkikler ile paratiroid adenomun yeri tespit edilir. Nodüllerin aktif veya hipoaktif olup olmadıkları tespit edilir. Hipoaktif nodüllerde kanser olma ihtimali daha fazladır.
Paratirogd adenom ameliyatında boynun ön bölgesinde 3-4 cm’lik bir kesi yapılır. Daha sonra radyolojik görüntülemelerle yeri tespit edilen adenomlar bu keşiden girilerek çıkarılır. Ameliyat sonrası hastaya kalsiyum ve D vitamini takviyesi yapılır. Operasyon sonrası hastalarda kemiklerde ağrı, parmak uçlarında uyuşukluk hissi ve kasılma, dudak çevresinde karıncalanma gibi kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan belirtiler görülebilir.
Paratiroid adenom ameliyatının başarı oranı yüksektir. Hasta çoğu zaman ameliyat günü veya bir gün sonra taburcu edilir.