Rektum kanserinde tercih edilecek ameliyat tekniklerinden biridir. Bu teknikte, hastanın kalın bağırsağının son kısmı makat ile birlikte çıkarılır. Makat bölgesi çıkarıldığı için kalın bağırsak kolostomi ile karın duvarına bağlanır. Böylece dışkı bir torba vasıtasıyla vücuttan atılmış olur.
Rektum Kanseri, kanserli hücrelerin rektum dokuları üzerinde meydana getirdiği bir hastalıktır. Rektum kanseri çoğunlukla rektum astarındaki poliplerden ötürü oluşur. Rektum kanseri de tıpkı kolon kanseri gibi Kolorektal kanser türleri arasındadır.
Rektum kanserinin kemoterapi ile tedavisi kanser hücrelerini hedefleyen iki ya da daha fazla ilaçtan oluşur. Rektum kanserinde ameliyattan önce ve sonra kemoterapi, radyoterapi gibi tedaviler kullanılabilir. Rektum kanseri vakalarının birinci evre tedavisinde cerrahi operasyon tek gerekli yöntem olabilir. İlk evrede rektum kanserinde ameliyatın ardından hastalığın yeniden nüksetme riski düşüktür. Bu yüzden çoğunlukla kemoterapi önerilmez.
İkinci ve üçüncü evrelerde kanserin nüks etmemesi için ameliyatın ardından radyoterapi ve kemoterapi tedavileri uygulanır. Üçüncü evredeki hastalar için ameliyat öncesinde tümörü küçültmek adına kemoterapi ve radyoterapi tedavisi de uygulanabilmektedir.
Rektu Miles operasyonu, rektumun alt bölgesinde, anüs kenarından itibaren 5-7 cm mesafede ve anüs civarında yerleşen tümörlerin alınmasında tercih edilir. Bu ameliyatta hem perineden hem de karından çalışılır. Ameliyatta kolonun son kısmı ve rektum, bölgede bulunan lenf bezleri ile birlikte alınır. Kolonun proksimal ucu ise karın duvarının sol alt kısmına kolostomi yöntemi ile ağızlaştırılır.
Rektum kanseri genellikle 35 yaşından sonra ortaya çıkar. Hastaların büyük bir çoğunluğunun yaşı ise 50 yaştan büyüktür.