Rektum Kanseri, kanserli hücrelerin rektum dokuları üzerinde meydana getirdiği bir hastalıktır. Rektum kanseri çoğunlukla rektum astarındaki poliplerden ötürü oluşur. Rektum kanseri de tıpkı kolon kanseri gibi Kolorektal kanser türleri arasındadır.
Rektum kanserinin kemoterapi ile tedavisi kanser hücrelerini hedefleyen iki ya da daha fazla ilaçtan oluşur. Rektum kanserinde ameliyattan önce ve sonra kemoterapi, radyoterapi gibi tedaviler kullanılabilir. Rektum kanseri vakalarının birinci evre tedavisinde cerrahi operasyon tek gerekli yöntem olabilir. İlk evrede rektum kanserinde ameliyatın ardından hastalığın yeniden nüksetme riski düşüktür. Bu yüzden çoğunlukla kemoterapi önerilmez.
İkinci ve üçüncü evrelerde kanserin nüks etmemesi için ameliyatın ardından radyoterapi ve kemoterapi tedavileri uygulanır. Üçüncü evredeki hastalar için ameliyat öncesinde tümörü küçültmek adına kemoterapi ve radyoterapi tedavisi de uygulanabilmektedir.
Rektum kanserinin belirtileri kişiden kişiye göre değişir. Bazı durumlarda hiçbir belirti olmaz. Yapılacak tetkiklerle ortaya çıkar. Genel olarak;
gibi belirtileri vardır.
Rektum kanseri ameliyatları hastanın cinsiyetine, tümörün yayılma alanına, ameliyatın yöntemine, metastaz olup olmamasına göre 2-4’ten 7-8 saate kadar sürmektedir.
Rektum kanseri tedavileri sonrası bir yıllık sağ kalım oranı %83, 5 yıllık sağ kalım oranı %65’tir. Erken tedavi halinde ise 5 yıllık sağ kalım oranı %90 seviyelerindedir. Hastalığın dördüncü evreye kadar ilerlemesi durumunda ise 5 yıllık sağ kalım oranı %10’dur.